Signatura dels correus electrònics

L’altre dia vàrem fer una xerrada-taller al casal de cultura Antoni Tàpies de Campins organitzada per Xarxa Telemàtica Campins on van sortir molts aspectes a comentar, un d’ells va ser la signatura als missatges de correu electrònic, tractant aspectes com la seva longitud i els famosos avisos que últimament inclouen aquestes signatures i la seva obligatorietat.

Vaig quedar una mica insatisfet respecte a l’obligatorietat i validesa legal d’aquest text i he investigat una mica al respecte, arribant a la conclusió de què no tenen cap validesa legal, és a dir, els nostres missatges de correu electrònic són igual de confidencials i privats amb aquest text o sense.

Segons la llei de Protecció de Dades les adreces de correu electrònic constitueix una dada de caràcter personal i per tant queda sotmesa a la protecció de la dita llei. Els missatges de correu electrònic es consideren dins dels Drets Fonamentals que fixa la constitució espanyola, concretament dins de l’anomenat secret de les comunicacions tal com descriu l’article 18. Per tant l’apropiament i l’interceptació de missatges de correu electrònic és delicte.

Tanmateix no és d’això del que parlen dites signatures, en aquestes fa referència a un presumpte missatge que arriba a la nostra bustia, que no va adreçat a nosaltres i de les possibles obligacions que tenim en el tractament d’aquests missatges.

Primer, si rebem el missatge a la nostra adreça de correu electrònic, és perquè va adreçat a nosaltres per tant no l’hem rebut per error.

Segon, ningú ens pot obligar de forma unilateral acceptar unes condicions i assumir unes obligacions pel fet de rebre un correu per error, un correu per una altra banda nosaltres no l’hem buscat o interceptat, l’hem rebut a la nostra bustia de correu i per tant som el destinatari del missatge i si hi ha algun error és responsabilitat del remitent no del destinatari.

Fins i tot en el cas de no rebre el missatge per error no estem obligats a res, que no sigui el que marca la llei, ja que les condicions les hem d’acceptar prèviament a l’enviament del missatge.

D’altra banda, potser estic equivocat en les meves conclusions. Si fos així agrairia que algú m’ho argumentes i em fes veure el meu error, ja que cada dia és més freqüent rebre correus amb aquesta signatura i no m’agradaria estar fent res il·legal.