Una versió actualitzada de Flash al Firefox

L’Adobe Flash Player és una tecnologia propietària que va néixer per proporcionar continguts interactius quan la web era monòtona i estàtica. No ha estat mai una bona eina, sempre ha estat polèmica la seva manca de seguretat i és un malson pels administradors de sistema mantenir al dia les seves actualitzacions, però com altres tecnologies va ser la primera i això l’hi va permetre fer-se un lloc inamovible a les nostres computadores.

Ja fa prou temps, quan corria la versió 11 d’aquest programari que ara ja va per la versió 16, es va anunciar que no hi hauria més versions actualitzades per Linux. A hores d’ara si vols fer servir Linux, no podràs accedir a llocs que utilitzin Flash doncs un avís de què tens una versió obsoleta no et deixarà veure el contingut.

Els telèfons intel·ligents ens han ajudat als usuaris de Linux a erradicar aquesta xacra de programari privatiu donat que no hi ha Flash per al sistema iOS ni per Android i el parc de desenvolupadors web que treballen amb Flash s’ha reduït ostensiblement. Tot i això encara queda la reproducció de vídeo, on el Flash és fort i sobreviu tot i l’arribada de HTML5 i el suport natiu per la reproducció de vídeo.

Tot i això un bon dia els senyors de Google varen fer un navegador anomenat Chrome un navegador ràpid i gratuït, que no lliure, i preocupats per la seguretat d’aquest programari que veien que quedava compromesa per un afegit com el ‘Flash Player’ van decidir que farien el seu propi afegit i que aquest seria compatible amb els mateixos sistemes operatius que el navegador, és a dir, funcionaria a Windows, Mac OS i Linux. I aquí tenim la solució fins que l’infame Flash Player deixi d’embrutar la web, un afegit més ben fet que l’original, més segur i actualitzat.

Jo no faig servir Chrome, encara sóc més de Firefox, però m’agradaria accedir a tots els continguts de la web amb el meu navegador preferit, per tant, cercant he trobat la forma de mantenir l’afegit de Flash actualitzat.

Per instal·lar l’afegit de Flash de Google a Ubuntu necessitaríem instal·lar el Google Chrome, però, a Ubuntu tenim un programari que baixa el Chrome i ens deixa instal·lat només el connector de Flash.

$ sudo apt-get install pepperflashplugin-nonfree browser-plugin-freshplayer-pepperflash

De tant en tant podem revisar si tenim l’última versió executant el programari:

$ sudo update-pepperflashplugin-nonfree --status

I per actualitzar-lo:

$ sudo update-pepperflashplugin-nonfree --install

Afegir el ‘wrapper’ de Chrome a Firefox:

$ sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8 && sudo apt-get update && sudo apt-get install freshplayerplugin

Eliminar el Flash oficial:

$ sudo apt-get purge adobe-flashplugin adobe-flash-properties-gtk flashplugin-installer

Per cert, als magatzems de programari d’Ubuntu no trobareu el navegador de Google Chrome donat que tot i ser gratuït no és lliure, conté parts de programari privatiu i la seva llicencia no permet la distribució als magatzems de programari d’Ubuntu. Tanmateix Chrome és un derivat del projecte Chromium que sí que és lliure. Aquest sí que el podreu instal·lar des dels magatzems de programari d’Ubuntu i es mantindrà actualitzat com la resta de programari del sistema.

Però això és una altra història…